22 Haziran 2013 Cumartesi

İslamda Kerbela Olayı ve Mezheplere ayrılma



Imam ali ile muhammedin karisinin neden savastiklarini bilenler kerbela denen olayida anlar, alevilik sunnilik catismasinin baslangicinida anlar.
Kisaca özetlersem: Islam peygamberi Muhammedin karisi ayse, muhamnedi genc ve yakisikli bir askerle aldatiyor, muhammed bunu ögrenincede kavga ediyorlar, ayse küsüp babasi ebubekirin evine gidiyor.
Bunun üzerine muhammed 40 güne yakin evden cikmiyor, hayata küsüyor. Herkes ya muhammed ayse anamiz öyle bir sey yapmaz diye yalakalik yapiyor. Fakat ali bakiyorki muhammed hayata küsmüs, hali hal degil, erimis bitmis, diyorki: ya muhammed bosa gitsin, sana karimi yok?
Bunun ardindan aysenin hasretine dayanamayan muhamned, sanki allah göndermis gibi düzmece nur suresi ile ayseyi akliyor. Allahtan sanki aysenin sucsuz olduguna kanit gösterdigi nur suresinin geldigini söylüyor ve ayseyi temizlemis oluyor. Gidip yalvar yakar ayseyi eve getiriyor.
Yalniz, alinin yamuhammed sana karimi yok? Bosa gitsin lafini unutmuyor ayse. Icinde kin olarak kaliyor aliye karsi. Muhammedin ölmesinden sonra ayse ile ali arasinda güc kavgasi basliyor. Bu güc kavgasi sonucu ayseye bagli gücler ile aliye bagli gücleri iki kez karsi karsiya getiriyor ve savasiyorlar.
Sonrasi alinin öldürülmesi. (Bu arada diger 3 halifede yine müslümanlarca öldürülüyor. Ebubekir, omer, osman. Akibetleri tipki ali gibi oluyor)
Ali öldürülünce, cenazesi henüz kaldirilmadan oglu hasan halifeligini ilan ediyor. Ama ayni zamanda sam valisi muaviye de halifeligini ilan ediyor. Böylece cift basli bir yönetim bas gösteriyor. Sonra muaviye ile hasan arasinda yapilan anlasmada belirli bir para, altin, ve muaviyenin ölümünden sonra halifeligin hasana gecmesi kardiliginda, samda din islerinden sorumlu yetkili kisi görevine getirtiliyor ve hasan bunun karsiliginda muaviyeye biat ediyor. Fakat evdeki hesap carsiya uymayip, hasan muaviyeden önce ölünce ( yani eski karisi tarafindan muaviye ile anlasmali zehirletilince) hasanin yerine kardesi hüseyin geciyor.
Muaviye bir türlü ölmüyor tabii. Son asama da cok yaslaninca bu görevi yapamayacagini, hüseyininde aralarinda bulundugu din ve devlet ileri gelenler kurulunu toplayarak, yerine o ana kadar sam valisi olan oglu yezidi getirecegini ilan eder ve herkesin yezide biat etmesini ister. Herkes kayitsiz sartsiz yezide biat eder fakat muaviyenin hasan ile anlasmasindan dolayi halifeligin abisinin ölümünden dolayi kendisine gececegini sanan ve o ana kadar halifelik bekleyen alinin oglu hüseyin yezide biat etmez. Yezid hüseyine kendisine biat etmesi icin süre verir. Hüseyin samda kendisine destek bulamayinca babasinin memleketi kufe de kendi halifeligine destek aramak icin kufeye dogru yola cikar. Bunu haber alan yezid, hüseyin kufeye varmadan kerbelada yolunu keser ve malumunuz 72 yi orda katleder ve karilarinida alir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder